Gündelik yaşamımızda kendimizi tanımak için emek harcar, kendimiz için doğru olduğuna inandığımız yollarda hayatlarımızı şekillendiririz. Benim güçlü yanlarım neler? Ben bu güçlü yanlarımı nasıl avantaja çevirebilirim? Beni etkileyen fırsat veya tehdit var mı? Geliştirmem gerekli dediğim hangi becerilerim var? gibi birçok soruya cevaplar ararız. Bunların cevapları bize kendi SWOT analizimizi yaratır.
Albert Humphrey tarafından geliştirilen bu analiz, kişinin kendini değerlendirmesinde ya da kurumların işe alacak adayları değerlendirmesinde bir araç olarak kullanılıyor. Şirketlerde işe alım sürecinde de adayı tanımak için klasik güçlü yönleri veya adayın geliştirilmesi gereken yönleri soruluyor. Stajlarımı yaparken mülakat sırasında ve sonrasında adayların değerlendirilmesinde insan kaynakları uzmanlarıyla birlikte SWOT analizini uygulama fırsatım olmuştu.
Bu tabloda her bir başlığın altına kendi değerlendirmenizi yapabilirsiniz. Örneğin; güçlü yönler başlığının altına takım çalışmasına yatkın, çözüm odaklı vb. kendi güçlü bulduğunuz özelliklerinizi yazarken, tehditler kısmına ekonomik kriz, işsizlik vb. yazabilirsiniz. Ne zaman kendinizi analiz etmek isterseniz kullanabileceğiniz bir araç. Özellikle mülakatlara gitmeden önce kendi SWOT analizi gözden geçirdiğinizde sorulan sorulara fazla düşünmeden, tereddüt etmeden cevaplar verebilirsiniz.
[…] istenilen yetkinliklerle örtüşüyor mu? vb. sorularının cevaplarını biliyor olmalısınız. (Swot analizi vb. “Öğrencilere Tavsiyeler” kategorisindeki yazılarım ve İK blog yazarlarının […]
BeğenBeğen
[…] testlerinden çıkan sonuçlarınıza göre kendi SWOT analizinizi oluşturun. (SWOT Analizi https://cerenbandirma.com/2013/09/01/swot-analizinin-is-hayatindaki-rolu/ ) Ardından eğer geri bildirimlerine güveneceğiniz insanlar varsa onların da kendiniz hakkında […]
BeğenBeğen