Yaşadığımız dönem, düşüncelerimizi, kişiliğimizi ve davranışlarımızı etkiliyor. Y kuşağı olarak etiketlenmiş bir birey olarak, X kuşağını anlamak, anlaşabilmek ve çalışabilmek için hayatımızı kolaylaştıracak bakış açıları ve kısa bilgiler paylaşmak istiyorum.
1965-1979 yılları arasında doğan X kuşağındaki insanların en yaşlısı 44, en genci 30 yaşında. Yani bu kuşak Y kuşağının iş hayatında yöneticileri, üstleri. Bu nedenle bu kuşağın genel özelliklerini bilmenin yeni mezun Y kuşağı arkadaşlarım için yararlı olacağına inanıyorum.
Y kuşağı arkadaşım, X kuşağını anlamak istiyorsan biraz dönem filmi izle, oku, çevrendeki x kuşağından insanların iş hayatıyla ilgili bakış açılarını irdele ve empati kur arkadaşım.
X kuşağı, kısıtlı imkanların olduğu dönemlerde, krizlerin, çatışmaların olduğu dönemlerde yaşadığı için kıt kaynaklarla kendine imkan yaratma konusunda tecrübelidir. Toplumsal sorunlara diğer kuşaklara göre daha duyarlılar. Korumacı, savunmacı, mücadeleci ve meraklı kişiliğe sahiptirler. Hatta korumacı kişilik yapısı bu kuşağın önemli bir özelliğini taşırken, Y kuşağının paylaşımcı kişilik yapısı var deniliyor. Sadakat duyguları yüksek, işlerine sıkı sıkıya bağlıdır. Takım çalışması değil tek başına çalışmayı seven insanlardır. Bu nedenle iş motivasyonları yüksektir. Hayatta en önemli meseleleri iştir. Mükemmeliyetçi oldukları için zaman yönetimi sorunları vardır. Teknolojiyi ve sosyal medyayı sonradan öğrendikleri için bu alana bazıları merak duyar, bazıları zorunluluktan kullanır. Ancak bu kuşaktaki insanlar işe ve paraya odaklandıkları için bireycilik önem kazandı.
X kuşağına mensup değerli büyüğüm , Y kuşağı sizden sonra gelen 1980-1999 yılları arasında doğan kişilerden oluşur. Yenilikçi, yaratıcı, dışa dönük özelliklere sahiptir. Bu kuşak, teknoloji kullanımı ve bilgiye kısa sürede ulaşma donanımlarına sahip olduğu için zaman yönetiminde sıkıntı yaşamamaktadır. Sosyal medyayı ve teknoloji çok iyi düzeyde kullanır, yenilikleri takip eder. Y kuşağı, işi hayatının bir parçası olarak görür ve bu bakış açısıyla daha çok iş değiştirmeye meyillidir. İşin kendine uygun olmadığını düşündüğünde iş arayışına girer. Şirkete karşı aidiyet duygusunu geliştirebilmesi için ofis ortamını sevmelidir.
Her ailede baby boomer, x , y ve z kuşağı var. Ve bu geniş ailede bireyler arası farklı bakış açıları ile saygı olduğu sürece geçim sağlanabilirken iş dünyasında neden çok zor bir durummuş gibi algı yaratılmak isteniyor? Bu durumu y kuşağına mensup birisi olarak anlayamıyorum. Belki okuyan X kuşağından biri yorum yazar.
X kuşağı, Y kuşağını anlamak istiyorsa sosyal medyayı takip etmeli, geleneksel kaynakları ve yöntemleri bir kenara bırakmalı, iş ortamını iyileştirmek için Y kuşağının önerilerini dikkate almalıdır. Bununla birlikte Y kuşağına beklentilerinin ötesinde fırsatlar yaratılmalıdır. Y kuşağı, bilgi paylaşımına ve takım çalışmasına çok önem verir. Tüm bu özellikleri X kuşağıyla olan farklılıklarını ortaya çıkarır.