İş İlanlarında Neden Takım Arkadaşları Ararlar?

Lise sıralarında dönem ödevleri ve sunumlar, üniversite amfilerinde projeler ve kulüp faaliyetlerine uzanan bir yolculuktur arkadaşlarla yapılan çalışmalar. Takım arkadaşlarını seçerken genellikle en çalışkan, en uyumlu, en popüler, en en… diye gider o kriter sıralamaları. Ama o takıma tanımadığın, yetkinliklerini bilmediğin ya da nefret ettiğin bir arkadaş eklemek aklının ucundan geçmez. Ta ki öğretmenin/profesörün seni onunla eşleştirince ya da takımın kişi sayısını zorunlu doldurma ihtiyacına dek. Takım çalışmasında en önemli adım doğru takımı kurmaktır. Ben de uzaktan tanıdığım, haz etmediğim, tanıdığımı zannedip aslında tanımadığımı fark ettiğim insanlarla takım çalışmaları yaptım. İyi ki de çalışmışım. Türlü türlü insan karakterleriyle tanışarak aynı amaç için çalışmak, kişiye çok fazla değer katıyor. Her bir çalışmadan öğrenilmesi gereken dersler aldım.

Aldığım en önemli ders, belirli bir amaç için doğru takım kurarken sadece iyi anlaştığım arkadaşlar değil, takımın o amaç için uygun takım üyelerine sahip olmasını sağlamak. Takımın, amacı için takım üyelerinin birbirini tamamlayan becerilere ve bunun yanında güçlü iletişim becerilerine sahip olması gerekir.

Takım çalışmalarının en önemli faydası kendini keşfetmek. Belki farkında olduğunuz/olmadığınız becerileriniz de ortaya çıkıyor. Mesela  lider olmak! Takım çalışmalarında bireyler başarıya katkıda bulunur, kararlara destek olurlar ama takımın karar veremediği önemli ve acil durumlarda son kararı liderin vermesini beklerler. Bu nedenle takımda lider olmak riskleri de sahiplenmek demektir. Gözlem yeteneği, sabırlı olma, ikna yöntemleri, aynı dili konuşma çabaları, farklı bakış açıları kazanma, yaratıcılık, sorun çözme kabiliyeti kazanma, işbirliği, çatışmaları yapıcı hale getirme vb. yeteneklerini,becerilerini geliştiriyor. İşte bu nedenle ilanlarda takım arkadaşları istiyorlar.

Bu konuyla ilgili bana göre en güzel örnek temmuz ayında vizyona giren Genç Çıraklar filmi. İzlemediyseniz mutlaka tavsiye ederim. 

 Google stajyer programındaki takımların kuruluş aşaması, filmdeki karakterlerin oluşturduğu takımın sorun çözme yöntemi, motivasyonu, diğer takımlarla rekabeti ve başarısı çok güzeldi. Tanımadığın bireylerle aynı amaç için takım olmanın yollarını aramak bence kolay bir iş değil. Çalışmak için birbirini tanımak ve takım olabilme becerisini kazanmak için zaman gereklidir. Etkili bir takım için etkili iletişim, samimiyet çok önemli.

Takım çalışmalarının önemi, yararları çok fazla. Peki sakıncaları var mıdır?

Takımların birbirleriyle rekabeti zarar verebilir. Takımlar arası tatlı rekabet bireysel düşmanlığa dönüşebilir. Arkadaşlar birer engel konumunda görülebilir. Ancak önemli olan rekabeti abartmamak. Başarısızlık durumunda takım çalışmasına istekli olan bireyler olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle bireylerin takım çalışmasına yatkınlığı çok önemlidir.

Harvard Business School, bugünün aranan çalışanlarından, takım arkadaşlarından ve geleceğin liderlerinden ne bekleniyor? sorusuyla yaptığı araştırmadan ortaya sonuçlar özetle şöyle:

  1.  Bir topluluğun parçası olmak.
  2.  Samimiyet ve içtenlik “gerçek” olsun. -mış gibi davranılmasın.
  3.  Kişiler kendini önemli ve faydalı hissetsin. Yapılan iş sonuçlarının önemli olduğunu hissettirsin.
  4.  İşe heyecanla gelsin, tutku duysun.
Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.