Özgeçmiş /CV Check-List

Üniversitelerde öğrencileri mezuniyet telaşı sarmaya, son finallerinin sonuçlarını beklemeye, özgeçmişleri hazırlayıp şirketlere başvurularını yapmaya başladılar. Ben de 2013 yılında mezun olmaya az bir zaman kala kariyer ile ilgili seminerleri kaçırmıyor, internette bulduğum her yazıyı okuyor, doğru ve etkileyici bir özgeçmiş hazırlamak için çaba harcıyordum. Bugün size işe alım sürecinde çalışan insan kaynakları yetkilileri kendilerine gelen bir özgeçmişte nelere dikkat ediyor? sorusuna cevap bulacağınız ve özgeçmişinizi doğru hazırlayacağınız bir check-list hazırladım.

İşte özgeçmiş hazırlamanıza yardımcı check-list:

1.  Özgeçmişine ve kariyer sitelerine son bir yıl içinde çektirdiğin, profesyonel imaj sergilediğin bir fotoğrafını koymalısın.
2.  Kişisel bilgiler kısmına önce telefon numaranı, mail adresini sonra adres, doğum tarihi ve ehliyet vb. bilgilerini yazmalısın.
3. İş deneyimlerini (İş, Staj, Proje vb.) deneyimlerini tarih olarak ters kronolojik sıra ile belirtmelisin. Son yaptığın işten itibaren başlayıp sıralamalısın. Aynı şekilde eğitim bilgilerini de son mezun olduğun üniversitede başta olmalı.
4.   İş, proje ve staj kısmında çalıştığın departmandaki yaptığın işleri madde madde yazmalısın.
5.   İş tanımını yazarken yaptım, çalıştım deyip bitirmek yerine yapıldı, çalışıldı ifadeleri kullanmayı tercih etmelisin.
6.   Özgeçmişinde bir yıl boşluk varsa bunun nedenini ön yazında mutlaka belirtmelisin. Aradaki zaman işe alımcıyı adayı çağırma konusunda tereddüt edebilir. Adaya sormak yerine direkt eleyebilir. Bu nedenle ön yazı hayat kurtarır!
7.   Staj tecrüben az ise veya yoksa üniversitede yaptığın faaliyetleri, çalıştığın projeleri yazmalısın. Kulüp faaliyetleri veya yer aldığın sosyal sorumluluk projelerini, Erasmus deneyimin varsa mutlaka belirtmelisin.
8.   Özgeçmişinde ve ön yazında Calibri ya da Times new roman gibi kolay okunan yazı tipi ve yazı boyutunu seçmelisin.
9.   Yazım hatası yapmamalısın. Yazdıklarını birkaç kez kontrol et. Hatta başka birine de kontrol ettirmeyi ihmal etme.
10.  Özgeçmişinde yabancı dil bilgisi kısmına gittiğin kursun adını, kursu bitirdiğin tarihi ve seviyeni mutlaka yazmalısın. Ya da TOEFL,IELTS,YDS sınavlarından birine girdiysen puanını mutlaka belirtmelisin. Bölümünü İngilizce okuduysan belirtmelisin.
11.   Bilgisayar bilgisi kısmına tek tek word, excel, powerpoint, outlook yazmana gerek yok.  Ms Office programları yazman yeterli olacaktır. Okuduğun bölümde öğrendiğin ve kullandığın başka programları da mutlaka yazmalısın. Öğrendiğin programlarla ilgili bir kursa/eğitime gittiysen yazdığın programların yanına kurs bilgisini eklemeyi unutma.
12.   Alanınla ve kariyer hedeflediğin alanla ilgili katıldığın seminerleri, eğitimleri ters kronolojik sıra ile birkaç cümle açıklayarak yazmalısın. Hangi kurum? Kaç gün? Kim eğitimi/semineri verdi? belirtmelisin.
13.   Hobiler kısmında kitap okumak, müzik dinlemek gibi genel geçer ifadeler belirtme. Onun yerine hangi tarz müzik dinlemeyi seversin? Hangi türde kitaplar okursun? Hangi sporu yaparsın?
14.  Referanslar kısmına üniversitede proje danışmanlığını yapan hocanı, staj yaparken bağlı çalıştığın uzmanı koymayı ihmal etmemelisin. Referans olacak kişilere referans olarak belirt. Eğer işe alım sürecin olumlu ilerliyor ve referansın ile görüşeceklerini söyledilerse mutlaka referans verdiğin kişiye aranacağına dair bilgi ver.
15.   Özgeçmişini pdf olarak kaydedip iletmelisin. Pdf olarak kaydederken dosya adını kendi ad-soyadını yazıp kaydetmelisin.
Reklam

Özgeçmiş /CV Check-List’ için 3 yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.