İnsan Kaynakları Zirvesi – Akılcı Sadelik Teması

MCT Danışmanlık tarafından düzenlenen İnsan Kaynakları Zirvesi bu yıl, 17- 18 Şubat tarihlerinde gerçekleşti.

Neler anlatıldı?

2015’te The Thinkers50 tarafından dünyanın en etkili yönetim düşünürlerinden biri olarak gösterilen Whitney Johnson,  sunumunda akılcı sadelik için S-Eğrisi olarak adlandırdığı yaşam eğrisinden bahsetti.  Yaşam eğrisinden yola çıkarak basit ve akılcı bir yöntemle kendimizde nasıl bir yıkım ve farklı bakış açıları yaratabileceğimizi sorularla ve önerilerle  anlattı.

12767260_10154029046168846_864381409_n.jpg

IE Business School’da Doçentlik yapan Steven D’Souza sunumunda bilmemenin gücünü katılımcılara hatırlattı. Bilmediğini söylemenin bir özgüven göstergesi olduğunu ve bilmiyorum demekten çekinmemenin öneminden bahsetti. Adres, yol sorsan bilmiyorum demek yerine soranı oyalayıp yanlış olsun/olmasın cevap vermeye çalışan bir toplumuz biz. Bilmezse küçümseneceğini düşünen insanlar topluluğu. Oysa ki “Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp.” atasözüne de sahip olan biz değil miyiz? Bilmiyorum demekten çekinmeyin. 🙂

Tanyer Sönmezer

12722548_10154014937033846_601364907_o

Bu yıl sunumuna yönetimde akılcı sadeliğin gerekliliğine dikkat çekerek başladı. Herhangi bir süreç 5 adımdan fazla anlatılıyorsa, sadeleşmeli. diyerek süreçleri sadeleştirmenin adımlarını anlattı.

  1. Geleceği göster. (Çalışanlara geleceği göster, yapılan işlerin neden yapıldığını, faydasını anlat.)
  2. İşbirliğini arttır.
  3. Gücü doğru dağıt.

Sönmezer, ilişkisel pazarlama alanında yazılan kitaplarda da en çok örnek gösterilen Ritz Carlton Oteli’nden bahsetti. Ritz Carlton Oteli’nde yetkin çalışanlar müşterileri memnun edebilmek amacıyla 2.000 dolara kadar üstlerinden onay almadan harcama yetkisine sahip.

  1. Anlamaya çalışma anla.
  2. Bırak yapılacakları takım emretsin.

Leonardo da Vinci’nin de söylediği gibi “Sadelik, en yüksek gelişmişlik düzeyidir.”

Merakla beklediğim bir başka oturum Mercer Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen Toplam Ücretlendirme Trendleri idi. Son yaptıkları araştırmada kadınların erkeklere göre daha düşük ücretle çalıştığı vurgulandı. Yine yeniden!

12765694_10154017292238846_879341151_o

Dünyada cinsiyet ayrımı nedeniyle adil ücret sistemi yokken cinsiyet ayrımcılığı ile mücadele eden “He For She” kampanyasından bahsetmezsem olmaz. Ön yargıların yıkılması için kadınların önemli pozisyonlarda (adil ücretlendirme ile) yer alması bana göre oldukça önemli. Özellikle kadınların da birbirine mobing uygulamak yerine destek vermesi önemli!

herforshe

Gündemimizdeki önemli bir diğer konuda işsizlik. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, her yıl olduğu gibi bu yıl da istihdam endeksini bizlerle paylaştı.

12699208_10154017293073846_855537176_o

2015 yılında işsizlik  ve belirsizlik arttı. İşe alımlarda durağan bir yıl geçirdik.

2016, Türkiye’de Ocak ayı başında işe alımlarda %3 düşüş yaşandı. “Döviz değişimi işe alım kararlarını etkiliyor, işsizlik oranlarında artış var.” diyerek Yusuf Azoz sunumunu bitirdi.

Zirvede merakla beklediğim bir diğer isim Tara Swart. Fiziksel halimizin karar alma faaliyetlerimizi direkt olarak etkilediğini belirten Swart’un sunumundan önemli sözleri!

“Sürekli uykusuz kalırsanız, beyninizde proteinler ciddi şekilde kayba uğrar.”

“Beyninizi yeterince dinlendirmediğinizde yüzde 5 ile 8 arasında IQ düşüşü yaşayabilirsiniz.”

Zirvede emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. MCT Danışmanlık tarafından yapılan bu zirvenin katıldığım diğer zirvelerden en önemli farkı, zirve programının zaman açısından iyi hazırlanması. Etkileşim ve fuar ziyaret süreleri iyi programlanmıştı. Hem oturumlara, standlara hem de arkadaşlarımla sohbet edecek vakit bulabilmek benim için önemliydi.

Reklam

İnsan Kaynakları Zirvesi – Akılcı Sadelik Teması” için bir yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.