Bir Mum Diğerini Yakmakla Işığını Kaybetmez!

insankaynaklarizirvesi

Management Centre Türkiye (MCT) tarafından düzenlenen İnsan Kaynakları Zirvesi’nde bu yılın teması DNA (Decoding The New Age-Yönetim, Yeni Çağın Kodları ile Yeniden Yazılıyor) idi.  Zirveye insan kaynakları profesyonelleri, danışmanlar, gazeteciler, bloggerlar ve TurkishWIN, BinYaprak kampüs liderleri katıldı.

Zirvede London Times tarafından geleceğin gurularından birisi olarak gösterilen, Reinvention kitabının yazarı, Fortune 100 şirketleri danışmanı Kate Sweetman, MCT CEO’su Tanyer Sönmezer, Stratejist Rahaf Harfoush gibi isimler yer aldı.

Zirve boyunca performans değerlendirme, kültür ve değerler, liderlik, çalışma hayatında var olmaya başlayan robotlar, endüstri 4.0 ve İK’da dijitalleşme konuları konuşuldu.

Başlık, Tanyer Sönmezer’in sunumunda söylediği bir cümledir. Paylaşmanın önemini anlatan güzel bir cümle. Tanyer Bey konuşmasında DNA’mıza etki eden yeni trendlerden, Türkiye’nin genç işsizliğinden ve dijital çağda geçerliliği kaybeden geri bildirim sisteminden bahsetti.   Merak ettiğimiz her şeyi dijital çağda anında öğrenebilirken yılda bir kez yapılan geri bildirimin etkisinin olmadığını aktardı. Sunumunu Twitter hesabından takipçileriyle paylaştı. http://www.slideshare.net/tanyer/hr-2017-tanyer-sonmezer-mct

Ece Süeren Ok, Gelişen İK’cının DNA’sı adlı sunumunda 2017 İK Trendlerini anlattı. İnsan Kaynaklarının müşteri deneyimi gibi çalışan deneyimi yarattığı için Çalışan Deneyimi Departmanı olarak adlandırılmaya başlandığını söyledi. Tüketici pazarlama bakış açısı ile İnsan Kaynakları’na yaklaşılması gerektiğini anlattı. Şirketler tüketiciyi (dış müşteriyi) memnun etmek için neler yapıldığını araştırırken, çalışanlarını da (iç müşteri) memnun etmek için araştırmalar yapması gerektiğini vurguladı. Ekiplerin birlikte gelişmedikçe bireysel gelişimlerin fayda yaratamayacağını, yeni trendlerden birinin bireysel gelişimden ekip gelişimine geçiş olduğunu söyledi.

Burcu Çetin, Türkiye’de %21.2 oranında olan genç işsizlik için firmaların üniversitelerle iş birliği yapması gerektiğini, teorik bilgilerin pratiğe dönüşmesinin mezun olmaya adım adım yaklaşan gençler için oldukça önemli olduğundan bahsetti. Sunumda paylaşılan araştırmaya göre üniversite eğitiminin iş yaşamına başlangıç için yetersiz olduğunu düşünen gençlerin oranının %64 olduğuna göre bu noktada üniversitelere ve yeteneği bulmada güçlük geçiyoruz diyen şirketlere çok iş düşüyor. Şirketler üniversitelerle işbirliği yapmalı belki yarım dönem vakaların yoğun olduğu dersler/projeler hayata geçirilmeli.

Bunun dışında Burcu Hanım QNB FinansBank’ın kullandığı performans sistemine değindi. 360 derece performans değerlendirme sistemini yerine kişiselleştirilmiş performans değerlendirme sistemini kullandıklarından bahsetti. Kişilerin yetkinliklerinin değerlendirildiği bir sistem bence de kişi açısından daha fayda yaratacak bir sistem.

Kate Sweetman, şirketlerde sevgi kültürünün yaratılması gerektiğini, bunun için insanların doğrudan etkilendiği liderleri oluşturarak bu kültürün yaratılabileceğinden bahsetti. Ortak bir amaç yaratarak birbiri ile daha güçlü olduğunun mesajını vermenin çalışan bağlılığını oluşturacağını belirtti (tabi dinlemenin öneminden bahsetmeyeceğim)  ve yeniden icadın formülünü verdi.

16776306_10155144917453846_564983017_o

 

WaytoSay kurucusu Seda Hoşel Kiraz sunumunda işveren markası kavramının yaratıcısı Simon Barrow ile yaptıkları KİM (kurumsal işveren markası) ve BİZ (kurum kültürü) modellerinden bahsetti. Bu modelleri kullanan Defacto, Dominos, Sahibinden.com gibi firmalarla yaptıkları çalışmaları sunumunda paylaştı.  Oryantasyon sürecini dijital ortamda anlatan  oryantasyon videosunu beğendim. WaytoSay’in yaptığı çalışmaları izlerken bu uygulamaların başarılı olmasını sağlayan şey bence sahici olmalarıydı. Gerçek çalışan hikayelerinin yaratılması ve hikayelere anlam katılması başarılı bir sonuç ortaya çıkarıyor.

İK Dijitalleşmenin Neresinde? oturumunda Kariyer.net’in yeni CEO’su Fatih Uysal, endüstri 4.0 devriminden bahsederek konuşmasına başladı. Endüstri 4.0 devriminin başarılı olması için ne gerekli? sorusu sorularak yapılan bir araştırmaya göre iki faktör ortaya çıkmış.

Ekran Alıntısı.PNG

Dijital kültürün oluşması ve dijitalleşen çalışanlara ayak uydurabilmesi için İK’ya bence büyük iş düşüyor.  Peki İK bu dijitalleşmenin neresinde?

Kariyer.net’in konuyla ilgili yaptığı araştırmaya göre İK Dijitalleşme Endeksi Türkiye’de %44.

Fatih Bey, dünyadan Life Works şirketini örnek vererek bu şirketin tüm ik süreçlerini dijitalden yönetebildiğinden bahsetti. Türkiye’den de Boyner’in BoynerUP uygulamasını örnek gösterdi. Bu uygulama ile Satış Temsilcilerine 3 dk’lık bir video çekip göndererek kısa sürede geri bildirim verdiklerinden bahsetti.

Zirve ile ilgili sosyal medyada #ik2017 etiketiyle yapılan birçok paylaşıma ulaşabilirsiniz. MCT ekibine ve zirvede emeği geçen herkese teşekkürler.

 

Reklam

Bir Mum Diğerini Yakmakla Işığını Kaybetmez!” için bir yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.