İş Arıyorum Ne Yapmalıyım?

Son zamanlarda üniversite öğrencilerinden “Yeni mezun oluyorum iş aramaya başladım ne yapmalıyım?” ve “Mülakata gitmeden önce nelere dikkat etmeliyim?” vb. sorular geliyor. İster çalışan biri olalım, istersek stajyer olarak bir şirkete başvuru yapalım hepimizin aklına bu ve benzeri birçok sorular geliyor. Özellikle üniversitede öğrencileri, staj başvuruları yapanlar, ilk mülakatına gidecek olanlara kendi deneyimlerimden yola çıkarak size bu yazımda birkaç öneride bulunmak istiyorum.

Socrates’in Apollo Tanınağı’nın duvarında yazan bir söz vardır.

“Kendini Tanı”

Kendinizi sorgulayan ve kendinizi tanımak için emek harcayan birisi olun. Gerçekten staj yapmak, çalışmak istiyor muyum? Beni bu işe, bu alana çeken, merak uyandıran etmenler neler? Benim değerlerim neler? Benim değerlerim ile başvurduğum şirketin değerleri örtüşüyor mu? Benim becerilerim, yetkinliklerim çalışmak istediğim alanda istenilen yetkinliklerle örtüşüyor mu? vb. sorularının cevaplarını biliyor olmalısınız. (Swot analizi vb. “Öğrencilere Tavsiyeler” kategorisindeki yazılarım ve İK blog yazarlarının yazıları, paylaşımları size bu konuda yardımcı olacaktır.)

Başvurduğunuz, çalışmak istediğiniz şirketlerin sosyal medya hesaplarını takip edin.  Sosyal medyayı sadece vakit geçirmek, eğlenmek için değil, yeni iş fırsatlarını bulmak içinde kullanın. (Örneğin, Facebook, Instagram ve Linkedln’den aday bulan şirketler var.)

İş veya staj, çalışmak istediğiniz şirketi çok iyi araştırarak, başvurduğunuz pozisyonu, belirtilen iş tanımını bilerek görüşmeye gidin. Merak ettiğiniz şeyleri sormaktan çekinmeyin. Size “Kendinizle ilgili geliştirmeniz gereken yönünüz nedir?” diye soru sorduklarında mükemmelletçiyim deyip internette yazan ezber cevaplardan vermeyin. “Ben ……. konuda kendimi geliştirmem gerektiğinin farkındayım ancak kendimi geliştirmek  için …….. yapmaya/ kursa gitmeye başladım.” gibi samimi ve doğru cevaplar verebilirsiniz.

Mülakatta şirkete neler katabileceğiniz, işinizde neler yapabileceğinizden bahsederek kendinizi ifade edin. Mümkünse kendi farkındalığınız için bu süreçte mentor veya koçluk desteği almanızı tavsiye ederim.

Mülakata gelene kadar günde onlarca başvuru yapıyorum geri dönüş olmuyor mülakata çağırsınlar o zaman düşünürüz diyenleriniz olabilir. Ülkenin siyasi durumu, işsizlik rakamları ve ekonomik durumu ortada deyip bunları bahane ederek bu süreçte hiçbir şey yapmamak olmaz. Ben de o stresli, sabır gerektiren iş arama sürecinden geçtim. Gezi, 17 Aralık, ardı ardına seçimler, terör… Mesela iş teklifini aldığım gün 15 Temmuzdu. Yani hepimiz  iş arama sürecimizde o belirsizlik durumlarının tam ortasında kaldık, kalmaya devam ediyoruz. O nedenle iş arama sürecinizde bir bahanenin arkasına sığınarak tembellik yapmayın, bu süreçte kendinizi tanımaya ve geliştirmeye çabalayın.

Peki bu süreçte sen neler yaptın? diye soracak olursanız ben, okurken staj yaptığım için staj yaparken hangi alanda çalışmak istediğimi fark ettim. İnsan kaynakları alanıyla ilgili eğitim aldım, programlara katıldım, etkinliklere, seminerlere gittim, Kagider’in “Geleceğin Kadın Liderleri Projesi”ne programına, 4B Akademi Genç Profesyoneller Kulübü’ne  katıldım. Şirketlerin ilanlarına başvurmakla yetinmedim, Linkedln’den bağlantı kurdum, alanımla ilgili çeşitli Linkedln gruplarını takip ettim. İK alanındaki blogları takip ettim, blog açtım. Yeni mezunken blog açma amacım kendimi bu alanda sürekli geliştirmek ve okuyuculara fayda yaratmaktı. Öyle de oldu, olmaya devam ediyor.

Blogum sayesinde insan kaynakları zirvelerine, etkinliklerine, eğitimlerine davet edildim, projelere dahil oldum. Bunlarla birlikte  blogum sayesinde gittiğim etkinliklerde sosyal medyadan takip ettiğim insan kaynakları alanında çalışan değerli insanlar tanıdım.

Network kurmanın önemini size kendi deneyimimle aktardığımı düşünüyorum. Hayatta, kendi şansınızı daima kendiniz yaratırsınız. Hiçbir yol yoksa siz yeni yol oluşturursunuz. İş arama sürecinizde çevrenizin sizi olumsuz yönde etkilemesine izin vermeyin, kendinize olan inancınızı asla yitirmeyin. Peter Drucker’ın dediği gibi “Geleceği tahmin etmenin en iyi yolu onu yaratmaktır.”

Sevgiler!

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.