İş Sağlığı ve Güvenliğinde İK’nın Rolü

2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğü girdikten sonra iş sağlığı ve güvenliği (isg) kavramı kurumların hayatına resmi olarak girdi. Benimde üniversite son sınıf stajımda (2012) staj sorularımın biri ergonomik bir problem tespit edip çözüm önerisi sunmak ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili şirketin çalışmaları hakkında bilgi edinmekti.  Peki 2012 yılından beri iş sağlığı ve güvenliği açısından Türkiye’nin son durumu nedir? Gelin aşağıdaki videodan öğrenelim.

Türkiye iş sağlığı ve güvenliği alanında ne durumda?

İzlediğiniz gibi iş kazalarında Türkiye, Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Peki İnsan Kaynakları bu işin neresinde?

İnsan Kaynaklarında işe alım, işten çıkış, eğitim, özlük, iş analizi, ücret, performans, kariyer planlama, raporlama, işveren markası vb. alanlarla birlikte iş sağlığı ve güvenliği insan kaynaklarının da bir parçası.  İnsan Kaynakları denilince pazartesi günü kahvaltılar organize eden, cuma “Happy Friday” etkinliği düzenleyen, özel günlerde hediye veren ve mülakat yapan bir departman olarak hayal eden üniversite öğrencileri tanıdığım için bu yazıyı birazda onlar için yazıyorum.

İnsan kaynakları, isg ile ilgili uyması gereken kanun ve yönetmelikler çerçevesinde isg süreçlerine destek olur, çalışanlara güvenli, verimli bir çalışma ortamının sağlanması, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli eğitim olanaklarının yaratılması ve çalışanların isg kültürüne, bilincine sahip olması için çalışır. Bir kişinin işe giriş sağlık muayenesi, isg eğitimi almasını (iş koluna göre gerekiyorsa hijyen eğitimi ve ilk yardım eğitimi) sağlar, çalışanların şirkette uyması gereken isg kuralları hakkında bilgilendirir. Oryantasyon eğitiminde de acil çıkış kapıları, toplanma bölgeleri vb. iş yerinde dikkat edilen durumlar hakkında bilgi verir. İş yerinde 50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı iş yerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluşturur. Bu kurulda İnsan Kaynakları ekibinden de 1 kişi bulunması gerekmektedir. Bu kişi ileride siz de olabilir, isg süreçlerinde çalışabilirsiniz. Şirkette çalışma ortamına ilişkin iyileştirme çalışmaları, çalışanların meslek hastalıklarına karşı korunması vb. şirketin isg konusunda alması gereken önlemler ve aksiyonlar ile ilgili sürecin içerisinde çalışabilirsiniz. “Bize bir şey olmaz.” düşüncesini siz ekibinizle birlikte bozabilirsiniz.

Koruyucu ve önleyici olmayan tedbirsizlikler, riskler, ergonomik olmayan çalışma ortamı hem verimsizliği artırır, karlılığı etkiler hem de meslek hastalığı ve iş kazası olma olasılığını artırır. Bu nedenle İnsan Kaynaklarının bu konuya yaklaşımı (ilk başta işverenlerin yaklaşımı) kurumlarda iş sağlığı ve güvenliğini önemsemesi, çalışanların bilinç kazanması, iş sağlığı ve iş güvenliği kültürünün oluşması İnsan Kaynaklarının yapabileceği bir iştir. 4857 Sayılı İş Kanunu ile birlikte 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu okumanızı, değişen yönetmelikleri takip etmenizi, https://www.csgb.gov.tr/isgum sitesinde isg dokümanları ve faydalı linkler kısmını incelemenizi tavsiye ederim.

Hepimize verimli ve mutlu haftalar dilerim. 🙂

 

Reklam

İş Sağlığı ve Güvenliğinde İK’nın Rolü’ için 2 yanıt

  1. Merhaba,

    İş Sağlığı ve Güvenliğinde İK’nın Rolü adlı yazısını ıkudum. Şu anda İstanbul Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları Yüksek Lisansı yapmaktayım ve proje olarak da İşçi sağlığı ve iş güvenliği faaliyetlerin de İK çalışanları olarak çok fazla konuda görev yaptığımızdan yola çıkarak “işçi sağlığı ve iş güvenliği faaliyetlerinde insan kaynakları çalışanlarının rolü” adlı proje yazmaya başladım.

    Blog yazı başlığınızla da benzerlik olması nedeni ile bilmenizde fayda gördüm. Blog sitenizden alıntı yapmadığımı ve tamamen hocamızın ders başında ” İK bu işin neresinde ? bizim işimiz mi?” demesinden yola çıktım.

    Etik olarak paylaşmak istedim.

    Selamlar,

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.