Şirketler Yıldız Çalışanlarını Neden Kaybeder?

Bu başlığı okuduğunuzda bazılarınızın daha fazla para, daha iyi bir liderle çalışmak veya daha iyi bir kariyer fırsatı için tabiki dediğinizi duyar gibiyim. Yakında dijitalleşme ile insan kaynağını elde tutma çok daha kritik olacak. İhtiyaç duyulan bazı pozisyonlarda (data analiz uzmanı, yapay zeka-makine öğrenme uzmanı, organizasyonel gelişim uzmanı vb.) yetenek açığı ve yetenek savaşları ortaya çıkacak. Peki şirketler şimdi ve gelecekte yıldız çalışanlarını/yetenekli çalışanları nasıl elde tutacak?

Kurum kültürü, işveren markası, iç iletişimi ile eğitim-gelişim imkanları sunarak ödüllendirme sistemiyle, uygun ve esnek çalışma ortamı sağlayarak, çalışanı iş ortağı gibi hissettirerek yapabilir.

Yıldız çalışanlarınızın sizinle çalışmasına devam etmesini istiyorsanız, seslerinin duyulduğunu hissettirmeli, iş süreçlerini iyileştirmeli, gelişimlerini takip etmeli, tatmin edebilen sosyal haklar ve maaş vermelisiniz. Çünkü rakiplerinizden farkınızı/ liderliğinizi korumaya devam etmek için sadece ürünlerinize değil, onların taklit edemeyeceği bir şeye değer vermelisiniz: İnsan kaynağınıza.

Canan Duman’ın da aynı başlıkta yazdığı kitabında neden ürünleriniz kadar insan kaynağınızın önemli olduğu, yıldız çalışanların neden kaybedildiğine dair cevapları size veriyor.

şirketler yıldız çalışanlarını neden kaybeder mühendisiniksi.jpgKitaptan önemli bazı notları sizinle paylaşmak istiyorum.

  •  Çalışan sadakatini sağlamak tek seferlik bir iş değil, sürekli canlı tutulması gereken bir duygudur. Sadakatin karşılıksız olması beklenmemelidir. Çalışanından yüksek sadakat beklentisi içinde olan kurum aynı şekilde çalışanına karşı yüksek sadakat göstermelidir. Ben değil, biz olma anlayışını sağlamlaştırmalıdır.
  • İş göreninin işinden doyum duymasında, işin genel görünümü, çalışana sağladığı sosyal ve ekonomik çıkarlar ile iş ortamı şartları etkili faktörlerdir.
  • Günümüzde kariyer basamaklarını tırmanmak için çalışanın kendisini de, yaptığı işi de pazarlamasını ( yaptığı işi karşı tarafa olduğundan daha alımlı bir şekilde satmak, abartmak değil) yapmalı. Önemli olan kişinin kendisini doğru konumlandırması; gerçek durumu oldukça açık ve ikna edici bir şekilde ifade edebilmesidir.
  • Kurumlar faaliyetlerini etik değerleriyle uyumlu bir şekilde yürütmeyi ilke edinmeli; temel etik davranış kurallarını düzenleyerek, tüm çalışanların kurumsal kültürü yaşatmak, kurumun itibarını korumakla yükümlü olduklarını belirtmelidir.
  • İşiniz ile özel hayatınız arasındaki denge patronunuza bırakamayacağınız kadar önemlidir. (Nigel Marsh)
  • Maslach Tükenmişlik Ölçeği’ni geliştiren Maslach’a göre tükenmişlik “işi gereği yoğun duygusal taleplere maruz kalan ve sürekli diğer insanlarla yüz yüze çalışmak durumunda olan kişilerde görülen fiziksel bitkinlik, uzun süreli yorgunluk, çaresizlik ve umutsuzluk duygularının, yapılan işe, hayata ve diğer insanlara karşı olumsuz tutumlarla yansıması ile oluşan bir sendrom”dur.
  • Fransa’da mesai saatleri dışında gelen e-postalara cevap vermeme ve çevrimdışı kalma hakkı, 2017 yılında yasal olarak tanınmıştır.  Çalışanların özel yaşantısıyla çalışma hayatı arasında denge kurulması; iş yeri baskısı yüzünden stres, tükenmişlik sendromu, uyku sorunu ve ilişki zorluklarının önüne geçilebilmesi bu yasayla sağlanması beklenen kazançlardır.
Reklam

Şirketler Yıldız Çalışanlarını Neden Kaybeder?’ için 3 yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.