Tatil Sonrası Sendromu

Bir yere adapte olma sadece ilk iş günü değil, hayatın birçok zamanında bize göz kırpıyor. Bunlardan biri de tatil sonrası yeniden eve, işe, trafiğe adapte olma.

muhendisin iksi

Ben tatilimi 2 gün öncesi sonlandırıp rutin hayatıma yeniden adapte olmaya çalışıyorum. Çünkü eve döndüğümde kahvaltı hazırlarken otelde bir şey hazırlamadan istediğimi zahmetsizce seçtiğim kahvaltı alternatifleri aklıma geliyor. Rüyamda hala tatilden kesitler görüyorum. Deniz kokusunu, kuş cıvıltılarını arıyorum.

Bu nedenle tatil sonrası sendromu yaşamamak için önerim:

  1.  En az 1 gün önce geri dönüp eve yeniden adapte etme ve işe hazırlanmak için kendinize zaman verin.
  2. Kendi kendinizi motive edecek şeyler yapın.  Ben, SPA’ ya gidiyor,  yürüyüş yapıyor, yeni müzikler keşfediyor, hiç yapmadığım yeni bir tatlı tarifi deniyor ve arkadaşlarımla vakit geçiriyorum.
  3. Uluslararası Yaşam Kalitesi Araştırmaları Örgütü’nün resmi bültenindeki araştırmaya göre, tatilin planlama aşaması ve yarattığı heyecan bizi mutlu ediyor. Bu nedenle tatilden dönerken bir sonraki gitmek istediğiniz tatili (günübirlik turlar, hafta sonu kısa tatiller) planlamaya başlamak size kendinizi iyi hissetirebilir.

Peki psikologlar neler öneriyor?

Uzm. Psk. Melis Demircioğlu’nun paylaştığı öneriler:

  •  Tatil dönüşündeki ilk haftanızda mesai bitiminde doğrudan eve gitmek yerine sevdiklerinizle bir araya gelmek, tiyatroya ya da sinemaya gitmek gibi hoşlanacağınız aktivitelerde bulunmak, günlük rutinlerinize uyumunuzda yumuşak bir geçiş sağlayacaktır.
  • Tatilde yaşadığınız mutluluk hissini tatil sonrası da sürdürmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri spor yapmaktır. Spor ya da düzenli egzersiz yaparak vücudunuzda beynin haz merkezleri ile doğrudan bağlantılı olan endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayabilirsiniz.
  •  Tatil dönüşü hissettiğiniz adaptasyon sorunu, sürekli devam eden depresif bir ruh haline dönüşmeye başlarsa bu gerçek bir depresyonu düşündürebilir. Böyle bir durum fark ederseniz geciktirmeden bir uzman görüşüne başvurmak ve gerekirse psikoterapi desteği almak faydalı olacaktır.

Uzm. Klnk. Psk. Zehra Erol,

  • Sabah servise binerken ya da işe giderken işle ilgili ya da yaşamla ilgili şikayetleri çok sık yapıyor musunuz, gözlemlemek faydalı olacaktır. Bunları neden sıklıkla kendinize hatırlattığınızı anlamaya çalışın.
  • Yaşamın hızla akıp gidiyor oluşu, bu hıza yetişememek ve yetersiz kalmak olumsuz düşüncelerin artmasına hatta depresyona sebep olabilir. Ertelemeler artar, sosyal ortamlardan tatminsizlikte oluşabilir. Bu noktada mümkün olduğunca erteleme yapmamak oldukça önemlidir.

 

Yararlanılan Kaynaklar:

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.