Mindfulness

Türkiye’de son yılların trendi, akademileri kurulan, üzerine kitaplar yazılan kavram…

Mindfulness, şimdiki zamanı yaşamak, dikkatini an’a vermek ve an’ın farkında olma (bilinçli farkındalık) anlamına gelmektedir.

Doç. Dr. Zümra Atalay, TEDxBahcesehirUniversity konuşmasında Mindfulness kavramını anlatıyor.

 

Goggle University, Ford, Apple, Goldman Sachs, Intel, Facebook, Deutsche Bank, General Mills vb. şirketler çalışanlarına mindfulness eğitimleri aldırıyor. Google, “Kendi İçinde Ara” adıyla mindfulness meditasyonunu öğreten kurslar düzenliyor. Türkiye’de Anadolu Efes, Aksigorta, Eagle Burgmann gibi birçok şirket mindfulness eğitmenlerinden eğitim aldırıyor. Hürriyet İK’da yer alan habere göre Aksigorta çalışanlarına “İşyerinde mindfulness” eğitimleri veriyor. Üst yönetim de yaptığı toplantılarda verimsizlik fark ettiğinde 5 dakikalık mindfulness araları veriyor. (http://www.hurriyet.com.tr/ik-yeni-ekonomi/sirketlerde-yeni-trend-mindfulness-40701213 )

Peki şirketler neden mindfulness eğitimi aldırıyor?

Wisconsin Üniversitesi’nde nörobilimci Richard Davidson, biyoteknoloji odaklı startup’lar ve meditasyon  konusunda uzman, CEO Jon Kabat-Zinn ile işbirliği yaparak çalışanlara mindfulness egzersizi yaptırmış. 8 hafta boyunca  günde ortalama 30 dk. mindfulness egzersizi yapan çalışanların beyin faaliyetlerindeki yoğunluğun, stresle ilişkili sağ yarıdan, duygusal dayanıklılığın merkezi olan sol yarıya yoğunlaştığı gözlemlenmiş. (HBR Resilience kitabı sayfa 45)

Stresi yönetmekle ilgili işyerlerinin dışında İngiltere’de de okullarda müfredata mindfulness dersi girmeye başlamış. Yani mindfulness artık hem çocuklar hem de yetişkinlerin hayatında.

Mindfulness Egzersizi Nasıl Yapılır? 

Birkaç dakika sessiz, sakin dikkatinizin dağılmayacağı bir yer bulun. Sırtınız dik ve rahatlamış bir şekilde oturun. Gözlerinizi kapatın ve tüm dikkatinizi nefesinize odaklayın. Algınız, nefes alışverişinizde olsun. Değiştirmeye çalışmayın ve an’da kalmaya çalışın. Kendinizi hazır hissettiğinizde gözlerinizi açın.

İş’te Mindfulness Uygulaması Nasıl Yapılır?

  • Stresin en fazla sabah uyandığımız dakikalarda salgılandığı için uyanınca alarmın ziliyle sıçramadan 1-2 dakika nefesinizi takip edin. Hemen aklınıza işler gelirse nefesinize odaklanın.
  • İşe gidince ya da arabada 10 dakikayı kendinize verin. Sakince mindfulness egzersizleri uygulayın. (Gözlerinizi kapatın, dik oturun ve tüm dikkatinizi nefese, nefes alışverişinize odaklanın. Aklınız dağılacak gibi olursa tekrar nefes alışverişinizi sayın. )
  • Toplantılara zihniniz dağınık bir şekilde girmek istemiyorsanız öncesinde 2 dakikalık mindfulness egzersizi yapın. Hatta insanların kendilerini bedenen ve ruhsal kendilerini toplantıya verebilmeleri için toplantıda ilk 2 dakika konuşulmaması öneriliyor.

Mindful Bir Şirket Nasıl Yaratılır? 

HBR Mindfulness kitabında paylaşılan bir örnek: Birisi “şunu iyice öğren ve unutma” dediğinde kafanızda alarm zilleri çalsın. Bu söz, mindfulness yoksunu bir ifadedir.

Ekiplere mindfulness eğitimleri aldırmakla birlikte aşağıda yer alan önerileri uygulayabilirsiniz.

  • İşe gittiğinizde aklınızın orada ve olan bitenin farkında olmalısınız.
  • İnsanların “Niçin?” sorusunu sormasını ve bunu böyle yapmanın veya başka türlü yapmanın faydası nedir? sorgulatmalısınız.
  • Biri bir problemini paylaşmak için size geldiğinde o problemi önemsediğinizi dile getiren cümleler ve öneriler sunun.
  • Toplantılardan önce, birkaç dakika ayırıp hayatınızdaki muhatabınızı ve hayatında ne gibi gelişmeler olduğunu düşünün.

 

Yararlanılan Kaynaklar:

  • HBR MINDFULNESS (HBR Yayınları, Duygusal Zeka Serisi, 2018)
  • HBR RESILIENCE (HBR Yayınları, Duygusal Zeka Serisi, 2018)

 

Reklam

Mindfulness” için bir yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.