Son zamanlarda endüstri mühendisliği okuyan öğrencilerinin bana sordukları ortak soru: Endüstri mühendisliği okurken İnsan Kaynakları alanında kariyerime yön vermek istiyorum. Bunun için neler yapabilirim?
İnsan Kaynaklarında kariyer hedefleyenler işte size 5 tavsiye!
1. Araştırmacı ve gelişime açık olun.
İnsan kaynakları ve iş hayatıyla ilgili artık sosyal medyada çok fazla içerik üretiliyor. Araştırma yapmak ve kendinizi geliştirmek için üşengeç olmayın. İlgilendiğiniz ve merak ettiğiniz sorular ile ilgili içerikleri bulun ve paylaşan ilgili kişileri takip edin.
2. Zorunlu/gönüllü stajlarınızdan birini mutlaka İnsan Kaynakları alanında yapın. Eğer yaptığınız zorunlu staj/stajlar sonrasında son stajınızı İnsan Kaynakları alanında yapmaya karar verdiyseniz bitirme projenizi/dönem projenizi bu alanla ilgili yapmanızı, son sınıfta seçmeli dersleriniz arasında örgütsel davranış, İnsan Kaynakları vb. dersleri seçmenizi öneririm. Eğer ben stajlarımı tamamladım mezun oluyorum ne yapacağım diyorsanız İK alanında iş deneyimi kazanmak için staj/part-time/ işbaşı eğitim programlarına başvurularınızı yapmanızı öneririm. Üniversitede aktif olarak yer aldığınız kulüpte İnsan Kaynakları ile ilgili etkinlik organize edebilirsiniz. Diğer üniversitelerin de kariyer günlerini, İK zirvelerini takip ederek hem organize edenlerle hem de konuşmacılarla iletişime geçip network oluşturabilirsiniz.
3. Linkedln’i yalnızca profesyonel bir iş ağı oluşturmak için kullanın. Linkedln’de yer alan İnsan Kaynakları gruplarını, etiketleri ve iş hayatında rol model aldığınız insanları, ilgi duyduğunuz sektörleri, firmaları takip etmenizi ve network kurmanızı öneririm.
Instagram hesabımda da daha önce paylaştığım bir öneriyi bu maddeye isterim. Linkedin kullanımı ile ilgili Ertuğrul Belen’in “İş Dünyasında Linkedln ile Networking” kitabını okumanızı mutlaka öneririm.
4. İş hayatı ve İnsan Kaynakları alanında yazılmış kitapları, e-bültenleri, dergileri, İK bloglarını okuyun. Instagram’dan ve Linkedin’den alanında uzman kişilerin yaptığı canlı yayınları, faaliyetleri takip edin, izleyin. İK gündemini takip edin. Kimleri takip edeceğiniz yine sizin araştırmacı ve meraklı kişiliğinize kalmış.
5. İnsan Kaynakları alanında eğitimler alın ve İK zirvelerine katılın. Ücretsiz zirveler, eğitimler, canlı yayınlar yapılıyor. Ücretli olan zirvelerde öğrencilere de belirli bir kontenjan açılarak ücretsiz katılım imkanı sağlanabiliyor. Pandemi döneminde birçok eğitim,zirve, etkinlik online yapılıyor. Araştırıp istediğinize katılabilirsiniz.
Üniversitede okurken gelişiminiz için yazdığım 5 tavsiyenin sonuna geldik. Sizde bu yazıyı okuyan gençlere bir tavsiye de benden diyorsanız yorumlarınızı beklerim.