2020 yılında pandemi hayatlarımızı hızlı bir değişim sürecinden geçirdi. Bu değişimlere adapte olan, belirsizliği başarıyla yönetenler olduğu gibi değişimi yönetemeyenler içinse zor bir yıl oldu. Yönetim şekillerinin, değerlerin, politikaların sil baştan değiştiği öğretici bir yılı geride bıraktık. Peki 2021’de insan kaynaklarında hangi konular trend olacak yada olmaya devam edecek? Bu sorunun cevabını yayınlanan araştırma sonuçlarından yola çıkarak sizlerle paylaşmak istedim.
- Çalışma Düzeni: Pandemiden önce birçok şirket haftada 1 gün evden çalışma olanağı sağlıyordu ama buna karşı duran, çalışanların evden verimli çalışmayacağını düşünen yönetimler de vardı. Pandemi evden de çalışılabileceğini ispatladı. Evden çalışma ile ofis, yemek, yol maliyetlerini minimize eden şirketler 2021’de de kendilerine en uygun olan yeni çalışma modellerini kullanmaya devam edecek. Birçok kurumdan yeni çalışma modellerinin haberlerini duyacağız. Tamamen uzaktan çalışma modeline geçenler de olacak ya da hibrit modele devam ediyoruz diyenlerin haberlerini de okuyacağız. Mey|Diageo, merkez ofis çalışanlarına uyguladıkları anketi Linkedin’de paylaştı. Ankete göre çalışanların %85’i hibrit modelde çalışmak istediğini ifade etti. Yaptıkları çalışmada tam zamanlı ofisten çalışmak isteyenlerin oranı % 4, tam zamanlı uzaktan çalışmak isteyenlerin oranı ise % 11 olarak sonuçlanmış. ING Türkiye’de dört yeni esnek çalışma modeli geliştirdiklerini duyurdu. Kariyer.net paylaştığı raporda da “Şirketinizin evden/uzaktan çalışma sistemini kalıcı hale getirmesini ister misiniz?” sorusuna çalışanların %50’si evet yanıtı verdi. KPMG “Yeni Gerçeklikte İnsan Kaynaklarının Geleceği Araştırması” sonucunda da çalışanların %39’unun 2 yıl daha uzaktan çalışmaya devam etmesi ve hibrit modele geçileceği paylaşılmış. Yeni yetenek kazanımında artık eski çalışma düzeni yerine sunduğunuz yeni çalışma modeli önemli hale geldi.
- Çalışan Sağlığı: Pandemi ile birlikte iş sağlığı ve güvenliği, çalışan sağlığı ve refahı 2020’de gündemimizin başında yer aldı. Yüz yüze buluşmaların yerini online etkinliklere bıraktı. 2021’de de çalışan sağlığı ve refahı için yeni uygulamalar duymaya devam edeceğiz. Çalışanların sadece fiziksel değil zihinsel ve duygusal sağlıkları şirketlerin gündeminde. BBC geçtiğimiz günlerde İngiltere’de çalışan ruh hallerini uzaktan takip edebilecek bir bileklik geliştirildiğinin haberini paylaştı. Moodbeam adlı şirket, kurumların çalışanlarının ruh hallerini görebilmelerini, takip edebilmelerini sağlayacak bir bileklik üretti. Sarı ve mavi düğmeden oluşan bileklikte çalışan sarı düğmeye bastığında mutlu, mavi düğmeye bastığında üzgün olduğunun mesajını gönderebilecek. Dijitalleşme 2021’de de hem hayatımızı ve hem de işimizi yönetmede etkisini giderek hissettirecek.
- İletişim : 2020’de iletişim biçimleri tamamen değişti. Yüz yüze iletişimde bile iletişim kazaları yaşanırken pandemide herkesle tamamen online iletişim kurduk. Büyüklerimiz Whatsapp’tan görüntülü görüşmeyi, Zoom’un ne olduğunu öğrendi. Şirketlerde de Teams, Zoom,Slack vb. yeni araçlar kullanırken yeni iletişim ve yönetim araçları 2021’de çıkacağı ön görülüyor. 2020, İK departmanını dijitalleştiren, yatırım yapanların avantajlı olduğu bir yıl olurken 2021’de şirketler dijitalleşme sürecinde İK departmanları için çalışmaya başlayacak. Dijitalleşen İK uygulamalarını 2021’de daha çok duyacağız.
- Yetenek Yönetimi & İşveren Markası: Pandemide işveren markası ve işveren markasının nasıl yönetildiği daha da önem kazandı. 2021’de de gündemde olmaya devam edecek. İşten çıkarma yasağı olduğu için mobbinglerin arttığı ve istifa edenleri duyduğumuz kadar hem çalışanını hem de ailesini düşünen buna göre yeni uygulamalar, etkinlikler yapan, yeni ihtiyaçlara göre yeni uygulamalar, yan haklar düzenleyen şirketleri de çeşitli sosyal medya platformlarından dinledik. Örneğin Koç Holding, pandemi dönemi ihtiyaçlarına destek amaçlı 100’ün üzerinde çalışanlara farklı fayda sunduklarını paylaştı ve bu uygulamaları ile Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından dünyaya örnek gösterilen şirket oldu. Aranılan becerilere sahip çalışanları elde tutmak için yaşanılacak yetenek savaşlarını 2021’de de duyacağız. Özellikle MCT İK Zirvesi’nde katıldığım oturumlarda paylaşılan araştırma sonuçlarından yola çıkarak bunun etkisini konuşacağımızı söylüyorum. KPMG “Yeni Gerçeklikte İnsan Kaynaklarının Geleceği Araştırması” sonucunda da çalışanlara artık yeni yetenekler kazandırılmasını zorunlu hale geldiği sonucu paylaşıldı. Yetenek yönetimi ve işveren markası 2021’de en çok üzerinde konuşulacak, gündem başlıklarından biri olacak.
- Eğitim & Gelişim: Yüz yüze ve tam gün süren eğitimler pandemi ile birlikte yerini online eğitimlere bıraktı. Oryantasyonlar, eğitimler artık dijital oldu. Ekiplere yeni katılanlar oryantasyon sürecini dijitalde tamamladı ve yüz yüze tanımladığı insanlarla birlikte iş yapmaya başladı. 2021’de de dijitale taşınan eğitimler kişiselleştirilmeye devam edecek. Yeni becerilerin, teknik yetkinliklerin gelişimi için eğitimler kişiselleştirilip online verilmeye devam edilecek. 2021’de bireye özel eğitim ve gelişim programlarını duymaya devam edeceğiz.
Kaynaklar:
- https://hrdergi.com/ing-turkiye%E2%80%99den-sektorde-bir-ilk-dort-yeni-esnek-calisma-modeli
- https://home.kpmg/tr/tr/home/medya/press-releases/2021/01/ik-nin-yeni-sinavi-yetenegi-yonetmek.html
- https://www.kariyer.net/ik-blog/koronavirus-ve-is-hayati-arastirmasinin-10-donemi-sonuclandi/
- https://www.koc.com.tr/medya-merkezi/haberler/2021/wef-insan-kaynaklari
- https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/meydiageo-calisanlarinin-karariyla-esnek-ve-mekan-bagimsiz-calisma-duzenine-gecti/