Motive Olmak

Her insanın yaşamında belirlediği hedefleri ve istekleri vardır. Motivasyon da, kendimize koyduğumuz hedefe ulaşmak için yapılan amaçlı bir davranıştır. Bu konuda yapılan çalışmaları ve araştırma sonuçlarını okuduğumda çıkardığım sonuç: İnsanlar yaptıkları işe katkı getirdikleri, yaptıkları çalışmaların işin sonucuna katkı sağladığını gördüğü ortamda daha çok motive oluyor. İnsanlara kendilerini ilgilendiren konularda katılım ve söz hakkı verildiğinde, sözlerine değer verildiğini hissetiklerinde motivasyon artıyor. Bu durum sadece çalışma ortamında değil, günlük yaşantımızdaki olaylarda da böyle değil midir? Sınav döneminde stresli olan bir çocuğa ailesi onun görüşünü almadan stres atsın diye aslında onun zevk duymadığı bir organizasyon yapar.

Çalışan bireyin mutluluğu ve motivasyonu  için bir yandan zirveler, etkinlikler yapılırken diğer yandan çalışanın motive olmasını engelleyen  yöneticiler ve çalışma arkadaşları var.  Bu nedenle kurumlardaki liderlere ve yöneticilere çok iş düşüyor.motivation-steps

Mart ayında çalışan mutluluğu zirvesinde firmaların çalışan motivasyonu ve mutluluğu için neler yaptığını dinledim. https://cerenbandirma.wordpress.com/2014/03/12/calisanin-mutluluguna-deger-verenler-neler-yapiyor/   İnsan Kaynakları Müdürü Bilgen Yıldırım’ın yaklaşımından ve aldığı sonuçtan ( çalışan memnuniyeti %96) çok etkilendim.  Bilgen Hanımın, bulduğu her fırsatta çalışanlarla bire bir görüştüğünü, çalışanların fikirlerine değer verdiğini ve ihtiyaçlarına çözüm bulmaya,yardımcı olmaya çalıştığını söylemişti. İş yaşamını hayatında ötekileştirmeden aileye birey alma yaklaşımını benimsemiş.  Çalışanın sadece kurumdaki performansını artırmayı değil, iş-özel hayat dengesinde yaşadığı sorunlara çözüm arayışı ve destek olma amacını benimsemiş. Özetle İnsan Kaynakları Uzmanı İpek Aral’ın yazdığı görüşe sahip: çalışanlarla ilgilenmek! http://www.kaynagiminsan.com/2009/11/11/hedef-cesitliligi-ve-motivasyon/

Motivasyon kavramı ile bir şeyleri şevkle yaparken o işle ilgili algılanan duygu anlatmak istenilir. Oprah Winfrey’in bu konuda aldığı derslerle ilgili güzel bir konuşması var. İyi Seyirler!

http://www.dailymotion.com/video/xghkq4_oprah-winfrey-2008-stanford-commencement-address-part-1_people

Motive Olmak’ için 2 yanıt

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.