Çalışanlardan en iyi performansı elde etmek amacıyla liderlerin neler yapması gerektiğini Hay/McBer danışmanlık firması ortaya çıkardı. Dünya genelinde 20.000’den fazla üst düzey yöneticinin oluşturduğu veri tabanından seçilmiş 3871 kişilik bir örnekleme dayanarak yapılan araştırmaya göre etkin liderlerin sırrı 6 farklı liderlik tarzından geçiyor. Liderler, durum ve koşullara göre bu tarzlar arasında geçiş yapma esnekliğine sahip. Araştırma, aynı zamanda etkin liderlerin duygusal zekalarının çok güçlü olduğunu da ortaya çıkardı.
Nedir bu birbiri arasında geçişler yapılabilen 6 farklı liderlik tarzı?
1. Dayatıcı tarz: Lider itaat talep eder. Bir krizden kurtulmak için gerekli olan ilk adımlarda kullanıldığında ya da sorunlu bir çalışanla çalışırken işe yarar. Örgüt içinde sürekli kullanılması olumsuz etki yaratır.
2. Güven verici tarz: Lider vizyon doğrultusunda çalışanları seferber eder. Yeni bir vizyon gerektiğinde, yeni bir rota çizme ihtiyacında kullanır. Çalışanlara hesaplı riskler alma özgürlüğü, inovasyon yapma, kendi yöntemlerini,araçlarını kullanma özgürlüğü sunar.
3. Yakınlık sağlayıcı tarz: Hedeflerden çok bireylere ve duygularına değer verir. Önce insan yaklaşımı hakimdir. Sadakate dayanarak insanları yönetir ve aidiyet duygusu yaratmada ustadır. Yıllık değerlendirmeler dışında çalışanlara günlük çabaları konusunda olumlu/olumsuz geri bildirim sunar. Liderler bu yaklaşımı ekip uyumu yaratmada,iletişimi geliştirmede ve motivasyonu artırmada kullanırlar.
4. Demokratik tarz: Lider, izlemesi gereken yolda kararsız kaldığında deneyimli elemanlarının fikirlerini ve çözüm önerilerini alarak karar alma yoluna gittiği bir tarzdır. Çalışanların işlerin yürütülmesinde söz sahibi olmalarına izin vererek,endişelerine kulak vererek neler yapılması gerektiğine karar verir. Yol gösterilmesinde etkilidir.
5. Sürükleyici tarz: Lider, yüksek performanslı standartlar ortaya koyar ve etrafındaki herkesten işleri daha iyi ve daha hızlı yapmasını ister. Geride kaldıklarını düşündüğü anda devreye kendisi girer ve işi üstlenir. Kendini örnek olarak gösterir. Mükemmellik anlayışı hakimdir. Bu tarzın sadece kendi kendini motive edebilen,disiplinli ve işinin ehli çalışanlar üzerinde olumlu etkileri vardır.
6. Yönlendirici tarz: Lider, çalışanların kişisel gelişimine odaklanır. Onların uzun vadeli gelişme hedeflerini sağlamaya teşvik eder, bunlara ulaşmaya yönelik bir plan oluşturmada yardımcı olur. Geniş çapta tavsiye ve geri bildirimle destek verir. Çalışanlar gelişime ve öğrenmeye açıksa, geliştirilmesi gereken yönlerinin farkındaysa lider bu tarz yaklaşıma başvurur.
Liderin kendi içinde bu altı tarzın hepsi vardır;bunları nasıl ve ne zaman kullanacaklarını bilenlerin sayısı azdır. Kendinde birkaç tarzın olmadığını düşünen liderler bu tarzları uygulayan üyelerin yer alacağı ekip oluşturma yoluna gidebilir.
Liderlik tarzlarıyla ilgili araştırma yapan Daniel Goleman’ın konuşması:http://www.youtube.com/watch?v=7Qv0o1oh9f4
Kaynaklar: [Daniel Goleman sonuç alıcı liderlik, http://hbr.org/2004/01/what-makes-a-leader/ar/1, http://www.danielgoleman.info ]
[…] https://cerenbandirma.com/2014/07/23/6-farkli-liderlik-tarziyla-1-lider/ […]
BeğenBeğen
[…] https://cerenbandirma.com/2014/07/23/6-farkli-liderlik-tarziyla-1-lider/ […]
BeğenBeğen