Stajlarımı yaparken insan kaynakları uzmanlarıyla birlikte mülakatlara gözlemci olarak giriyordum. Stres mülakatı, standart mülakat, yetkinlik bazlı mülakat ve daha birçok mülakat çeşitlerinde deneyimler kazandım. Bunların arasında bir kez grup mülakatına gözlemci olarak katılma fırsatı yakalamıştım ve izlemesi de gerçekten çok öğreticiydi. Bir yıl sonra bugün, perakende sektöründe yer alan (mağaza içerisi labirent gibi olan, yiyecek alanı vb. birçok ihtiyaca cevap veren), kurumsal bir firmanın grup mülakatında aday olarak yer aldım. Deneyimime hemen geçmeden önce size grup mülakatı hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum.
Grup mülakatı türü genellikle sayısı 6-10 arasında değişen, adayların değerlendirilmesi için oluşturulmuş bir mülakat türüdür. Amaç, duruma göre gelişen ve değişen davranış biçimlerini görmek, adayların kişisel gelişimini, ikna yeteneğini, sorumluluk duygusunu, takım çalışmasındaki uyumluluğunu ve problemlere karşı bakış açılarını gözlemlemek.
Adaylar soruyor: Neden grup mülakatı?
Çünkü, tüm adayları anında karşılaştırma ve değerlendirme imkanı verir. Bir diğer avantajı da zaman kaybını önler.
Grup mülakatı hakkında verdiğim kısa bir bilginin ardından gelelim deneyimime. Kariyer sitelerinde yer alan kurumun insan kaynakları ekip üyesi ilanına başvuruda bulunmuştum. Mülakat organizasyonu için görüşürken bir grup mülakatı olacağını da belirtmişlerdi. Görüşme günü geldi çattı. Başvuru formlarını doldurduktan sonra ben ve diğer yedi aday görüşme odasına geçtik. Kendimizi öncelikle tek tek kısaca tanıttık. 1988-1991 doğumlu adayların kendilerini ifade etme konusunda çoğunun sıkıntı yaşadığını (heyecanı bir kenara bırakırsak) gözlemledim. Bana göre bunun nedeni okuma alışkanlığının olmaması ve mülakat hazırlığı yapılmaması. Özellikle mülakat öncesi ayna karşısında gelebilecek sorulara karşı prova yapmanızı tavsiye ederim. Tanıtma faslından sonra sıra geldi vaka çalışmasına. İK Uzmanları bize vaka çalışmasının olduğu kağıtları dağıttı. Bireysel olarak vakayı okumamız istendi. Vakanın altında yer alan çözüm önerilerini vaka sırasında yaşanan diğer sorunları da düşünerek önceliklendirmemiz istendi. Verilen belirli bir sürenin ardından grup olarak vaka ile ilgili grup olarak bizden ortak önceliklendirme istediler. Görüşüp tartışıp ortak bir fikir vermemiz için 10 dakika süre verdiler. İşte mülakatın en önemli kısmı o verilen kısacık süre! O süre zarfında diğer adaylarla olan iletişiminiz, ikna kabiliyetiniz, problem karşı çözüm yaklaşımınız vb. birçok faktörde değerlendirilmektedir.
10 adımla grup mülakatlarından başarıyla çıkabilmek istiyorsanız Selin Yetimoğlu’nun yazısını dikkatle okumanızı öneririm. http://selinyetimoglu.com/2013/02/20/grup-mulakati/
Hiç grup mülakatına girmemiş arkadaşlar için sonrasına değinecek olursam gittiğim kurumun işe alım uzmanları mülakattan sonra oluşacak süreçlerle ilgili bilgilendirerek uğurluyorlar. İkinci görüşme teklifi de sizin içerideki performansınıza kalıyor. Sonuç, benim için hem öğretici hem de olumlu oldu. Ben o dönem başka bir kurumla anlaştığım be o pozisyona göre fazla nitelikli olduğumu söyledikleri için iyi dileklerle görüşme sürecimizi sonlandırdık.
grup mülakatlarında homojen grup ile heterojen grup arasında çok ciddi iletişim ve etkileşim farklılıkları oluyor. Aydınlatıcı bilgi paylaşımı için Teşekkrüler
BeğenLiked by 1 kişi